Friday, April 23, 2010

Resepi Hari Ini - Kek Coklat Pekat


Bahan-bahannya:
250 grarn krim pekat
300 gram coklat rnasakan yang dicincang halus
200 gram mentega tanpa garam
300 gram gula pasir halus
12 biji kuning teiur ayam
300 ml putih telur ayam * 75 gram tepung gandum
175 gram serbuk coklat
150 gram coklat pekat dimasak sehingga cair. (Kemudian tuang di atas kertas minyak berbentuk)
www.familiazam.com
Cara membuatnya:
1. Siapkan loyang pembakar. Lapiskan dengan kertas minyak. Sapukan dengan mentega hingga rata. Taburkan sedikit tepung gandum dan
ratakan. Letakkan ke tepi.
2. Masak krim kental di atas api yang kecil. Sentiasa kacau agar krim tidak ber-ketui. Masukkan coklat masakan dan kacau sehingga sebati.
Angkat ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula pasir hingga kembang. Masukkan kuning telur dan putih telur sedikit demi sedikit sambil terus memukul adunan
hingga kembang.
4. Masukkan tepung gandum dan serbuk coklat secara berganti-ganti sambil dipukul hingga sebati.
5. Tuangkan adunan krim pekat dan kacau perlahan-lahan.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam selama 45 minit.
7. Angkat adunan yang telah masak dan sejukkan.
8. Keluarkan adunan dari loyang dan hias dengan coklat yang telah dipotong panjang. Taburkan dengan serbuk coklat.

Petikan dari www.familiazam.com

Sedap Cookies menerima tempahan ... klik sini

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sebab beri kredit pada familiazam.com, namun harus diambil perhatian sesangat agar upload gambar ke akaun sendiri dan jangan ambil source gambar dari akaun berbayar pihak lain, itu sudah dikira mencuri bandwidth. Kalau anda guna hosting berbayar anda akan merasa bebannya bila orang lain buat macam tu.

    ReplyDelete